SYWO, Vinterläger för Blåsorkester

Dags igen! SMMs vinterläger för blåsorkester!

Du som spelat i SYWO eller varit på SMMs musikläger på Ralingsåsgården och spelat i den mest avancerade orkestern – nu får du chansen att vara med om vårt vinterläger för unga blåsmusiker. Vi startade i fjol med mersmak, och nu är det snart dags igen.

Precis som på sommarlägren är vår målsättning är att ge ungdomar möjlighet att spela och trivas i en varm och välkomnande gemenskap byggd på kristna värden. Vi inleder och avslutar varje dag med morgonbön och aftonbön, och däremellan spelar vi, umgås, spelar lite till, äter och slappar till och med en stund ibland.

När: 2-6 januari 2017
Var: Lyckebokyrkan i Storvreta, 15 km norr om Uppsala

Vem får komma?

Du som någon gång har spelat i SYWO eller den avancerade orkestern på Ralingsåslägret är automatiskt välkommen.

Vi vill gärna ha fler deltagare än så – ta med en kompis som spelar! För de som inte varit med i SYWO eller på Ralingsås begär vi att de spelar på motsvarande nivå som den avancerade orkestern där. På ett ungefär innebär det att man är 13 år och uppåt, har spelat typ 4 år eller mer, kan läsa noter hyfsat väl, och i övrigt är självgående. Det finns inte instruktörer för alla instrument med på detta läger, och vi förväntar oss att de som deltar klarar att repetera på egen hand någon timme per dag.

Vi har ingen övre åldersgräns.

Vilka instrument får komma?

Alla blåsinstrument samt slagverk och kontrabas/elbas.

Hur många orkestrar finns det?

En enda, stor orkester!

Vem är huvudman för lägret?

Svenska Missionskyrkans Musikkårer. Ordföranden Jan Blomgren är lägerchef. Mer information om såväl SMM som lägerverksamheten finns på www.smm.nu.

Viktigt att veta

Packlista

Instrument
Notställ (viktigt!)
Instrumentställ (om du har) Sordin (gäller i första hand trumpetare och trombonister) Öronproppar
Blyertspenna och suddgummi Slagverkare: Ta gärna med egna stockar och vispar Luftmadrass/liggunderlag Sovsäck/motsvarande
Handduk
Toalettartiklar Inneskor/raggsockor

Vi bor på golvet i en kyrka. Ta med luftmadrass eller liggunderlag samt sovsäck eller motsvarande.

Det finns inte kapacitet att duscha dagligen. Därför kommer daglig personlig hygien att inskränkas till att tvätta sig (snabbt!).

Vi kommer att avsluta lägret den 6 januari med konsert, musikcafé eller liknande. Exakt hur och klockslag återkommer vi till. Boka hemresa tidigast kl 17.00.

Anmälan

Anmäl dig senast den 1 december 2016 genom att

  1. 1)  Skicka ett mejl till ordforande@smm.nu och tala om att du kommer. Ange namn, instrument, personnummer, telefon till dig själv, telefon till dina föräldrar, mejladress som du läser ofta, samt ev matbegränsningar.
  2. 2)  Sätta in 950 kronor på SMMs postgiro 72 97 50-0. Märk inbetalningen ”Vinterläger 2017” samt ditt namn.
    Detta är ett paketpris för allt under träffen (mat, lokala resor, muntrationer, mer mat) så i princip ska ni kunna klara er med lite fickpengar därutöver.

Schema

Måndag 2 januari

15-16 Incheckning
16.00 Samling, repetition
18.00 Middag
19.00 Repetition
21.00 Kvällsfika, social samvaro 22.30 Aftonbön
23.30 Tystnad

Tisdag 3 januari- Torsdag 5 januari

8.00 Väckning
8.15 Frukost
9.00 Morgonbön
9.15 Repetition
12.00 Lunch
13.00 Repetition
15.00 Promenad följt av fika 16.00 Repetition

18.00 Middag
19.00 Kvällsprogram
21.00 Kvällsfika, social samvaro 22.30 Aftonbön
23.30 Tystnad

Fredag 6 januari

8.00 Väckning 8.15 Frukost 9.00 Morgonbön 9.15 Repetition 12.00 Lunch

Konsert (exakt klockslag inte bestämt ännu) Utvärdering
Kramring

17.00 Hemfärd

Ledare

Jodå, allas vår Leffe, alias Leif Pettersson, håller i taktpinnen även på detta läger.

Jan ”Bumpen” Blomgren är lägerchef och lägerpastor som
vanligt, och tjänstgör även som kock denna gång.

Annika Blomgren är fixare, sjuksyster, hushållsassistent, kassör och allt möjligt annat.

Så här ser det ut när en ung blåsorkester spelar i Lyckebokyrkan.

Avslutande konsert

Träffen avslutas med en konsert. Om ni har släkt och vänner som vill komma och lyssna (och kanske rent av frakta hem er efteråt) så är de hjärtligt välkomna. Vi återkommer med exakt information senare.

Reseinformation

Plats

Lyckebokyrkan, Norrskensvägen 15, Storvreta
www.lyckebokyrkan.se

Tider

2 januari ankomst 15-16.
6 januari spelar vi på eftermiddagen. Boka avgång hemresa tidigast 17.00.

Hitta dit

Med bil: E4 från Uppsala i riktning mot Gävle, eller E4 från Gävle mot Uppsala. Avfart ca 10 km norr om Uppsala. När man kommer fram till samhället är det första avtag till höger (skylt Lyckebokyrkan), sedan andra avtag höger. Där är det!

Med tåg söderifrån: tåg till Uppsala C. Sedan Upptåget riktning Gävle/Tierp. Första stopp är Storvreta.

Med tåg norrifrån: tåg till Gävle eller Tierp. Sedan Upptåget riktning Uppsala. Sista stopp innan Uppsala är Storvreta.

Med flyg: flyg till Arlanda. Sedan SL/UL-pendeltåg eller buss till Uppsala. Buss är billigare men tar betydligt lägre tid. I Uppsala byte till Upptåget (se till att få kombinerad biljett som gäller hela sträckan, oavsett om du åker pendeltåg eller buss).

Karta: www.hitta.se, skriv ”Lyckebokyrkan” i fönstret ”Vad?”

Tidtabeller:

Tåg: www.sj.se Pendeltåg/buss: www.ul.se

Kontakt

Mejl ordforande@smm.nu (eller Jan.Blomgren@INBEx.se) mobil 076-7878336, telefon 018-357272.
Mejl kassor@smm.nu (eller annikablomgren@hotmail.com) mobil 0701-720464, telefon 018-357272.

Konsulenten Informerar

Hej Alla Blåsarvänner!

gwo_sasongsprogram_0354a

Höstterminen har nu dragit igång och många av er har säkert helt klart för er hur höstens program ska se ut. Är det någon som behöver hjälp vid övningsdagar eller repetitioner så går det bra att höra av sig till konsulenten. Jag kommer gärna och besöker er. Detta ingår som en del i min tjänst. Hör av er till konsulent@smm.nu

Nu har jag haft förmånen att vara musikkonsulent i 9 månader. Det har varit både roligt och inspirerande men också svårt. Det finns många frågor som snurrar i ett konsulenthuvud. Här följer några…

-Hur ska vi bygga våra orkestrar och hur ska vi öka intresset för den levande musiken i och utanför kyrkan?

-Det finns en enorm kraft, energi och glädje i allt musikskapande. Hur ska vi ta vara på den och hur ska vi lyckas förmedla den?

-Var finns de ”nya” musikledarna? De som avlastar och kommer med ny energi. Hur ska vi hitta dessa och hur ska vi utbilda dessa?

SMM kommer att initiera ledarutbildning på flera olika plan. Vi har identifierat hur viktig ledaren är för gruppen. Vi vill ge alla som har den positionen möjlighet att förkovra sig, hitta inspiration och nätverk där man kan få tips och hjälp.

Vi kommer att jobba med detta under hösten. Har du frågor eller idéer så hör av dig.

En självklar del i detta är dirigentutbildning. Vi kommer att försöka samarbeta med våra vänner i Frälsningsarmén, Pingst och EFS.

16-18 september hålls Svensk Blåsmusikfestival i Linköping. Här bjuds på ett fullspäckat program. Info på www.svenskblasmusik.se

Pingstbrass har inspirationsdagar i Aspnäskyrkan, Järfälla 7-9 oktober. Till denna helg har man bjudit in SMMs ordförande och konsulent. Vi kommer att repetera fredag kväll och lördag samt spela på Gudstjänsten på söndagen. Om du är intresserad av att vara med så hör du av dig till Bertil Andersson i Järfälla Brass. hm.ab@telia.com eller 0707-505476. Info finns även på Pingstbrass hemsida. Här har du som enskild musikant en möjlighet att vara, spela, träffa nya människor och inspireras.

SMM kommer tillsammans med Bilda och Immanuel Brass i Enköping att genomföra en minibrasshelg 11-12 februari 2017. Mer information om detta kommer inom kort.

SMM har sedan en tid ett samarbete med ULID musik när det gäller noter. Titta in på den nya hemsidan. www.ulid.se . Här kan du bland annat hitta 2 nya arrangemang av Jan Utbult. ”I ditt ansiktes ljus” och ”På dig min Gud förtröstar jag” Dessa arr fungerar från kvintett till stor orkester. Både brass och blåsorkester.

När ni beställer talar ni om att ni tillhör SMM, ni får då SMM-rabatt 15%.

Ansökan för Integrationsblås/brass till Allmänna Arvsfonden har skickats in. Jag vill tacka ordförande Jan Blomgren för ett engagerat och mycket bra jobb!

Det blev till slut 21 kårer som nappade på erbjudandet. Vi ser med spänning fram emot när besked ges.

Ta gärna med projektet i era böner.

Inom SMM behöver uppdatera vår matrikel för att kunna nå rätt personer med våra utskick.

Jag skulle behöva info om:

– Kontaktperson

– Telefon nr

– Mail

– Faktura adress

– Antal medlemmar

Var snäll och maila detta till konsulent@smm.nu

Jag vill avsluta med att citera Psaltaren 98:6

Höjen jubel med trumpeter och med basuners ljud inför Herren, Konungen

Anders Lundin, konsulent SMM

 

 

 

 

 

 

 

En kort presentation av instruktörerna till ”Jönköping” 1-7 aug

Du som vill utveckla dig som musikant och musiker eller bara tycker om att spela. Du har nu chansen att möta fina pedagoger och instruktörer på sommarmusikskolan i Jönköping. Nedan följer en kort presentation av dem! Ta chansen och träffa dessa fina musiker under en skön sommarvecka. Anmälan hittar du i högerspalten under ”Sommarmusikskola i Jönköping”. Klicka dig fram till onlineanmälan. Välkommen!

cropped-header5.jpg

Årets Gästdirigent heter Stig Maersk och kommer från Danmark.

Stig Maersk är född i Danmark. Han var principal solokornett i det danska toppbandet Concord Brass innan han bestämde sig för att koncentrera sig på studier och trumpetspel vid Danish Royal Academy. Efter avslutad utbildning tog en professionell karriär vid då han spelade med Aarhus Symphony Orchestra och Danish Royal Guards. Han jobbade också som dirigent för Aarhus Band och Cancord Band. År 2012 flyttade han och hans fru till Yorkshire där han undervisar i brass på University of York St John. Ett år senare utsågs Stig till dirigent för National Youth Band of Denmark.

Efter flytten till Yorkshire har Stig Maersk dirigerat Hepworth Band, Pemberton Old Wigan Band, Wakefield Metropolitan Band och Yorkshire Imperial Band. Han dirigerar också flera skandinaviska band och har tävlat med såväl Göta Brass som Christianshavn Brass band. Just nu arbetar han med ett projekt med elitgruppen Danish Concert Brass, vilken består av speciellt inbjudna musiker från ledande orkestrar i Danmark. Stig utsågs i februari 2016 till dirigent för East Yorkshire Motor Services Band. Stig kommer under årets kurs också att instruera våra althornister.

Berit Palmqvist, Dirigent

Berit har studerat vid Stockholms Musikpedagogiska institut och på Kungliga Musikhögskolan med trumpet som huvudinstrument. Hon är även utbildad till brass och ensemblepedagog. Nu jobbar Berit som musikledare i Torsby Missionsförsamling. Hon är också metodiklärare och blåsorkesterdirigent på Musikhögskolan, Ingesund i Arvika.

Berit har tidigare varit anställd som musikkonsulent i Svenska Missionskyrkans Musikkårer där hon arrangerat sommarkurser, blåsarträffar, dirigent och instrumentalistkurser mm. Dessutom har hon som gäst dirigerat ett stort antal musikkårer och Brass Band runt vårt avlånga land. Hon är också initiativtagare och dirigent för SYBB, Swedish Youth Brass Band som startade 1985. Berit är ordförande i Svenska Brassbandförbundet och Styrelseledamot i European Brass Band Association.

Anders Lundin, Dirigent och Euphonium, Baritone

Anders har studerat vid musikhögskolan i Göteborg och för Steven Mead i Birmingham.1987 började han arbeta på Göteborgsmusiken som numera bytt namn till Göteborg Wind Orchestra. Anders har även varit anställd i Livgardets Dragonmusikkår under en 3års period. Nu är han tillbaka i GWO och har sedan 6 månader förmånen att jobba som musikkonsulent åt Svenska Missionskyrkans Musikkårer, SMM. Han har parallellt med sitt musicerande också dirigerat i många sammanhang.

Per Ivarsson, Trumpet och Kornett

Per är solotrumpetare i Sveriges Nationalorkester, Göteborgs symfoniorkester GSO. Han undervisar också i trumpetspel vid Musikhögskolan i Göteborg.  Han har studerat i Tyskland för Reinhold Friedrich, Edward H Tarr och Laura Vukobratovic. Per studerar också Solist diplom hos Håkan Hardenbergen sedan 2015. Han har ett förflutet som kornettist i SMM sammanhang med Malmö Brassband.

Niklas Dahlstrand, Tuba

Niklas Dahlstrand, född 1990
– är sedan 2015 fast anställd tubaist i Arméns Musikkår. Har tidigare innehaft anställningar i Blåsarsymfonikerna, Marinens Musikkår, Livgardets Dragonmusikkår samt vid Folkoperan i Stockholm. Fick sitt första professionella orkestervikariat vid 15 års ålder i Östgötamusiken, och har sedan dess spelat med bland andra Radiosymfonikerna, Kungliga Filharmonikerna och Hovkapellet.
– Blev antagen som sjuttonåring till Royal Academy of Music, och har även studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och på Musikhögskolan i Malmö.
– Han vann Yamahatävlingen 2012, och var även svensk representant och pristagare vid Nordiska Solistpriset 2006 i Oslo. Uruppförde David Riebes Tubakonsert för tuba och symfoniorkester i Kennedy Center, Washington D.C. juni 2010, med efterföljande turné på USA:s östkust.

Håkan Wikenstål, Trombone

Håkan spelar Euphonium i Solna Brass och jobbar som IT konsult.Under 2 år studerade Håkan trombone på Dalarö Folkhögskola. Därefter gick han vidare till 4 års studier i trombone vid Musikhögskolan i Malmö samt 1 år vid National Center for Orchestral studies i London. Håkan har arbetat 10 år på Stockholms Läns Blåsarsymfoniker.

Johan Innab Tiger, Valthorn

Johan kommer från Ånge och har studerat valthorn på Musikhögskolan Ingesund för Lisa Ford och på Musikhögskolan i Malmö för Henrik Halèn. Johan jobbar i Jönköpings Sinfonietta och i John Bauer Brass.

Elin Olstorpe, Flöjt

Elin är utbildad vid musikhögskolan i Göteborg. Hon har både musiker och instumentallärarutbildning. Elin har dessutom en masterutbildning i tidig musik från Conservatorium van Amsterdam. Hon frilansar som flöjtist i Sverige, Holland, Polen och Danmark. Hon är medlem i Göteborg Baroque sedan 2005 och är nybliven styrelsemedlem i föreningen svensk flöjt.

Mats Olsson, Slagverk

Mats jobbar sedan sedan 1999 i Jönköpings Sinfonietta som slagverkare och pukist. Han har på frilansbasis arbetat med flera svenska orkestrar men mest på Göteborgsoperan.Han startade sin utbildning på Sturups Folkhögskola för att sedan gå vidare till studier på Musikhögskolan i Göteborg där han läst både pedagogisk inriktning och musiker.Mats har undervisat sedan tidigt 90-tal då han var slagverkslärare på Partille Kulturskola. Nu undervisar han på SVF.

Eva-Karin Axelsson Hellander, Oboe.

Eva-Karin jobbar i SLB, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker sedan 1990. Hon är uppsväxt i Sandviken och började tidigt spela i Missionskyrkans Musikkår. Hon Har studerat vid Framnäs Folkhögskola och vid Musikhögskolan i Piteå. Eva-karin Har arbetat so träblåslärare och dirigent vid musikskolorna i Vallentuna och på Lidingö. Sedan 2008 är Eva-Karin anställd i Österledskyrkan, Gamla Uppsala Som träblåslärare och dirigent för Gamla Uppsala Symphonic Band och Österledsbrasset.

Kristina Lindby, Klarinett

Kristina utbildade sig först 2 år på Lunnevads Folkhögskola. Detta följdes av studier på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Efter examen både som musiker och instrumentallärare kombinerade hon frilanslivet som klarinettist med att undervisa på kulturskolan i Tyresö och Vallentuna. Kristina är sedan 2002 dirigent för Täby Blås och sedan 2009 flöjtist i Gävle Symfoniorkester.

Johan Henningsson, Saxofon

Johan spelar både flöjt och saxofon. Han har ena foten i den klassiska repertoaren och den andra i improvisationen. Efter examen vid musikhögskolan arbetade Johan som instrumental och ensemblelärare samt frilansande flöjtist. Sedan 2008 arbetar han på musikerlinjen på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping. Johan brinner både för pedagogiken och det egna musikutövandet.

 

SMM på Kyrkokonferensen!

IMG_1249

Bors Brassband underhåller inför Diakonias 50års jubilèum.

IMG_1248

Konferensorkestern och Bors Brass Band spelar ett knippe melodier ur Jesus Christ Superstar. Vilket Sound…

Helgen 5-7 maj deltog SMM på Equmeniakyrkans kyrkokonferens med 2 grupper. Bors Brass Band samt en Konferensorkester som bestod av musikanter från GUSB, Uppsala, AM Blås, Linköping och Ansgarskyrkans musikkår från Västerås.

Konferensorkestern spelade på torsdagens inernationella gudstjänst. Här spelades blandannat Världens ljus av Dean Goffin samt 3 rykande färska arrangemang av David Glänneskog tillsammans med kören. Eyes on tomorrow, Slutpsalmen ur den Nicaraguanska bondemässan samt Lalehs Goliat.

På fredagen deltog båda grupperna i Diakonias 50års jubilèum i Immanuelskyrkan. Även här tillsammans med Konferenskören under ledning av Carin Åkesson.

Bors Brassband gjorde en storartad insats under Sändningsgudstjänsten på lördag kvällen där man bland mycket annat spelade ett fint arrangemang med sångsolist av Jacob Törefors på psalmen, O Store Gud!

SMM tackar alla medverkande för bra insatser!

Nu siktar vi på nästa projekt!

Konsulenten