Nybyggarna – nu är vi igång!

Ibland får man ta beslut i tro, och det gjorde vi nyligen! Vi konstaterade att vi måste bygga för framtiden, och resultatet blev projektet Nybyggarna. Vi startar i år fem nya ungdomsorkestrar på lika många platser i landet; Trollhättan, Karlstad, Taberg, Stockholm och Borås. Genom att starta på flera platser samtidigt kan vi samverka med roliga gemensamma träffar, dela på noter, låna instrument eller vad som nu behövs.

Ni som känner att detta vore värt att dra igång, hör av er till konsulent Anders Lundin. Vi vill starta på så många platser som möjligt. Det är hög tid att börja planera nu för start hösten 2019.

Läs fler nyheter i det senaste ordförandebrevet!

Lilla Brassfestivalen 2019

Lilla Brassfestivalen är festivalen för alla unga som spelar ett brassinstrument eller slagverk. Evenemanget går av stapeln fredag och lördag 29-30 mars i Gnosjö. Kom själv eller kom med några kompisar. Ta med dig hela minibrasset eller alla på kulturskolan. Helgen innehåller repetitioner solotävlingar och konsert. Man kan anmäla sig som grupp eller enskild deltagare. Övernattning ordnas för dem som önskar. Övernattande grupper måste ha minst en ansvarig ledare. Under helgen medverkar Framåt Brass, SYBB och Junior-SYBB.

Mer info och anmälan kommer på brassband.nu framöver.

Sök Equmeniakyrkans musikstipendium!

Nu är det dags för oss i SMM att söka Equmeniakyrkans musikstipendium.
Stipendiet ska gå till fortbildning/vidareutbildning för enskild musiker eller grupp och ledare verksamma inom Equmeniakyrkan.

– Enskilda musiker kan söka stipendiet för att ta lektioner eller för helg och veckokurser som de vill gå.

– Vill man gå SMMs dirigentkurs så har man möjlighet att söka stipendium för kurskostnaden.

– Grupper/orkestrar kan söka stipendiet för att fortbilda orkester och dirigent samtidigt. Det går alltså att söka pengar för en övningshelg där en gästdirigent/instruktör utbildar både orkestern/bandet och dirigenten.
Här bör man specificera hur man jobbar. Kursplan för helgen där det framgår att gästen/instruktören jobbar både med orkestern och med den ordinarie dirigenten.

Vill ni ha tips och idéer så kontaktar ni konsulenten: konsulent@smm.nu

Var kreativa och tydliga i er ansökan! Då har ni störst chans att få stipendiet.
Stipendiet söks på Equmeniakyrkans hemsida. Skrolla ner och läs informationen. Glöm inte tipsen här ovan. Ansökan ska vara inne senast 2 oktober.

Lycka till med er ansökan!

Anders Lundin

Instruktörer till Jönköping klara

Nu kan vi presentera alla instruktörer till årets sommarmusikskola i Jönköping 30 juli-5 augusti. Professionella musiker från hela landet – och ett par walesare – hjälper dig att utvecklas på ditt instrument i sommar. Ta chansen att få tips och inspiration från de bästa under en vecka!

Årets Gästdirigent kommer från Wales och heter Tom Davoren. Han har stor erfarenhet av både blåsorkester och brassband. Tom började sin musikaliska bana som tubaist.

Årets instruktörer

Trombon: Jan Lindberg, bastrombon i Malmö Symfoniorkester

Oboe: Eva-Karin Axelsson Hellander, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker

Tuba: Jörgen Ådvall, Marinens Musikkår

Klarinett: Kristina Lindby, Gävle Symfoniorkester

Trumpet/kornett: Jonas Larsson och Jonathan Gustavsson. Jonas är frilansare men undervisar också på musikhögskolan i Göteborg. Jonathan frilansar och är också utbildad pedagog med Göteborg som bas.

Valthorn: Johan Innab Tiger, John Bauer Brass och Jönköpings Sinfonietta

I år gör vi en extra satsning på althorn och instruktör är Ross Dunne från Wales. På sin meritlista har han en finalplats i BBC Radio 2 Young Brass Award. Ross har också varit althornist i Cory Band.

Saxofon: Johan Henningsson. Johan frilansar men är också linjeansvarig för musiklinjen på SVF i Jönköping.

Eufonium/baryton: Håkan Wikenstål. Håkan är utbildad trombonist och spelar sedan många år eufonium i Solna Brass.

Tvärflöjt: Elin Olstorpe, flöjtpedagog och frilansare med äldre musik som specialitet

Slagverk: Mats Olsson, Jönköpings Sinfonietta

Dirigent och och kursansvarig: Berit Palmquist

Allt i allo, dirigent och konsulent: Anders Lundin

Läs mer om sommarmusikskolan i Jönköping och anmäl dig här senast 17 juni!

Han är årets gästdirigent på Jönköpingslägret

Tom Davoren gästdirigent på Jönköpingslägret

Vi kan nu presentera årets gästdirigent på sommarmusikskolan i Jönköping – Tom Davoren! Walesaren Davoren är en internationellt erkänd kompositör och dirigent, som bland annat dirigerat Fairey Band och Desford Colliery Band. I Sverige har han vid flera tillfällen samarbetat med Windcorp Brass Band. Han har komponerat stycken för såväl United States Marine Band och Cory Band som eufoniumsolisten Steven Mead, och hans verk har framförts på världsscener som Carnegie Hall. Davorens eget huvudinstrument är tuba, vilket han studerat vid Royal Welsh College of Music & Drama.

Läs mer och anmäl dig till sommarmusikskolan i Jönköping…