Konsulenten Informerar

Hej Alla Blåsarvänner!

gwo_sasongsprogram_0354a

Höstterminen har nu dragit igång och många av er har säkert helt klart för er hur höstens program ska se ut. Är det någon som behöver hjälp vid övningsdagar eller repetitioner så går det bra att höra av sig till konsulenten. Jag kommer gärna och besöker er. Detta ingår som en del i min tjänst. Hör av er till konsulent@smm.nu

Nu har jag haft förmånen att vara musikkonsulent i 9 månader. Det har varit både roligt och inspirerande men också svårt. Det finns många frågor som snurrar i ett konsulenthuvud. Här följer några…

-Hur ska vi bygga våra orkestrar och hur ska vi öka intresset för den levande musiken i och utanför kyrkan?

-Det finns en enorm kraft, energi och glädje i allt musikskapande. Hur ska vi ta vara på den och hur ska vi lyckas förmedla den?

-Var finns de ”nya” musikledarna? De som avlastar och kommer med ny energi. Hur ska vi hitta dessa och hur ska vi utbilda dessa?

SMM kommer att initiera ledarutbildning på flera olika plan. Vi har identifierat hur viktig ledaren är för gruppen. Vi vill ge alla som har den positionen möjlighet att förkovra sig, hitta inspiration och nätverk där man kan få tips och hjälp.

Vi kommer att jobba med detta under hösten. Har du frågor eller idéer så hör av dig.

En självklar del i detta är dirigentutbildning. Vi kommer att försöka samarbeta med våra vänner i Frälsningsarmén, Pingst och EFS.

16-18 september hålls Svensk Blåsmusikfestival i Linköping. Här bjuds på ett fullspäckat program. Info på www.svenskblasmusik.se

Pingstbrass har inspirationsdagar i Aspnäskyrkan, Järfälla 7-9 oktober. Till denna helg har man bjudit in SMMs ordförande och konsulent. Vi kommer att repetera fredag kväll och lördag samt spela på Gudstjänsten på söndagen. Om du är intresserad av att vara med så hör du av dig till Bertil Andersson i Järfälla Brass. hm.ab@telia.com eller 0707-505476. Info finns även på Pingstbrass hemsida. Här har du som enskild musikant en möjlighet att vara, spela, träffa nya människor och inspireras.

SMM kommer tillsammans med Bilda och Immanuel Brass i Enköping att genomföra en minibrasshelg 11-12 februari 2017. Mer information om detta kommer inom kort.

SMM har sedan en tid ett samarbete med ULID musik när det gäller noter. Titta in på den nya hemsidan. www.ulid.se . Här kan du bland annat hitta 2 nya arrangemang av Jan Utbult. ”I ditt ansiktes ljus” och ”På dig min Gud förtröstar jag” Dessa arr fungerar från kvintett till stor orkester. Både brass och blåsorkester.

När ni beställer talar ni om att ni tillhör SMM, ni får då SMM-rabatt 15%.

Ansökan för Integrationsblås/brass till Allmänna Arvsfonden har skickats in. Jag vill tacka ordförande Jan Blomgren för ett engagerat och mycket bra jobb!

Det blev till slut 21 kårer som nappade på erbjudandet. Vi ser med spänning fram emot när besked ges.

Ta gärna med projektet i era böner.

Inom SMM behöver uppdatera vår matrikel för att kunna nå rätt personer med våra utskick.

Jag skulle behöva info om:

– Kontaktperson

– Telefon nr

– Mail

– Faktura adress

– Antal medlemmar

Var snäll och maila detta till konsulent@smm.nu

Jag vill avsluta med att citera Psaltaren 98:6

Höjen jubel med trumpeter och med basuners ljud inför Herren, Konungen

Anders Lundin, konsulent SMM

 

 

 

 

 

 

 

En kort presentation av instruktörerna till ”Jönköping” 1-7 aug

Du som vill utveckla dig som musikant och musiker eller bara tycker om att spela. Du har nu chansen att möta fina pedagoger och instruktörer på sommarmusikskolan i Jönköping. Nedan följer en kort presentation av dem! Ta chansen och träffa dessa fina musiker under en skön sommarvecka. Anmälan hittar du i högerspalten under ”Sommarmusikskola i Jönköping”. Klicka dig fram till onlineanmälan. Välkommen!

cropped-header5.jpg

Årets Gästdirigent heter Stig Maersk och kommer från Danmark.

Stig Maersk är född i Danmark. Han var principal solokornett i det danska toppbandet Concord Brass innan han bestämde sig för att koncentrera sig på studier och trumpetspel vid Danish Royal Academy. Efter avslutad utbildning tog en professionell karriär vid då han spelade med Aarhus Symphony Orchestra och Danish Royal Guards. Han jobbade också som dirigent för Aarhus Band och Cancord Band. År 2012 flyttade han och hans fru till Yorkshire där han undervisar i brass på University of York St John. Ett år senare utsågs Stig till dirigent för National Youth Band of Denmark.

Efter flytten till Yorkshire har Stig Maersk dirigerat Hepworth Band, Pemberton Old Wigan Band, Wakefield Metropolitan Band och Yorkshire Imperial Band. Han dirigerar också flera skandinaviska band och har tävlat med såväl Göta Brass som Christianshavn Brass band. Just nu arbetar han med ett projekt med elitgruppen Danish Concert Brass, vilken består av speciellt inbjudna musiker från ledande orkestrar i Danmark. Stig utsågs i februari 2016 till dirigent för East Yorkshire Motor Services Band. Stig kommer under årets kurs också att instruera våra althornister.

Berit Palmqvist, Dirigent

Berit har studerat vid Stockholms Musikpedagogiska institut och på Kungliga Musikhögskolan med trumpet som huvudinstrument. Hon är även utbildad till brass och ensemblepedagog. Nu jobbar Berit som musikledare i Torsby Missionsförsamling. Hon är också metodiklärare och blåsorkesterdirigent på Musikhögskolan, Ingesund i Arvika.

Berit har tidigare varit anställd som musikkonsulent i Svenska Missionskyrkans Musikkårer där hon arrangerat sommarkurser, blåsarträffar, dirigent och instrumentalistkurser mm. Dessutom har hon som gäst dirigerat ett stort antal musikkårer och Brass Band runt vårt avlånga land. Hon är också initiativtagare och dirigent för SYBB, Swedish Youth Brass Band som startade 1985. Berit är ordförande i Svenska Brassbandförbundet och Styrelseledamot i European Brass Band Association.

Anders Lundin, Dirigent och Euphonium, Baritone

Anders har studerat vid musikhögskolan i Göteborg och för Steven Mead i Birmingham.1987 började han arbeta på Göteborgsmusiken som numera bytt namn till Göteborg Wind Orchestra. Anders har även varit anställd i Livgardets Dragonmusikkår under en 3års period. Nu är han tillbaka i GWO och har sedan 6 månader förmånen att jobba som musikkonsulent åt Svenska Missionskyrkans Musikkårer, SMM. Han har parallellt med sitt musicerande också dirigerat i många sammanhang.

Per Ivarsson, Trumpet och Kornett

Per är solotrumpetare i Sveriges Nationalorkester, Göteborgs symfoniorkester GSO. Han undervisar också i trumpetspel vid Musikhögskolan i Göteborg.  Han har studerat i Tyskland för Reinhold Friedrich, Edward H Tarr och Laura Vukobratovic. Per studerar också Solist diplom hos Håkan Hardenbergen sedan 2015. Han har ett förflutet som kornettist i SMM sammanhang med Malmö Brassband.

Niklas Dahlstrand, Tuba

Niklas Dahlstrand, född 1990
– är sedan 2015 fast anställd tubaist i Arméns Musikkår. Har tidigare innehaft anställningar i Blåsarsymfonikerna, Marinens Musikkår, Livgardets Dragonmusikkår samt vid Folkoperan i Stockholm. Fick sitt första professionella orkestervikariat vid 15 års ålder i Östgötamusiken, och har sedan dess spelat med bland andra Radiosymfonikerna, Kungliga Filharmonikerna och Hovkapellet.
– Blev antagen som sjuttonåring till Royal Academy of Music, och har även studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och på Musikhögskolan i Malmö.
– Han vann Yamahatävlingen 2012, och var även svensk representant och pristagare vid Nordiska Solistpriset 2006 i Oslo. Uruppförde David Riebes Tubakonsert för tuba och symfoniorkester i Kennedy Center, Washington D.C. juni 2010, med efterföljande turné på USA:s östkust.

Håkan Wikenstål, Trombone

Håkan spelar Euphonium i Solna Brass och jobbar som IT konsult.Under 2 år studerade Håkan trombone på Dalarö Folkhögskola. Därefter gick han vidare till 4 års studier i trombone vid Musikhögskolan i Malmö samt 1 år vid National Center for Orchestral studies i London. Håkan har arbetat 10 år på Stockholms Läns Blåsarsymfoniker.

Johan Innab Tiger, Valthorn

Johan kommer från Ånge och har studerat valthorn på Musikhögskolan Ingesund för Lisa Ford och på Musikhögskolan i Malmö för Henrik Halèn. Johan jobbar i Jönköpings Sinfonietta och i John Bauer Brass.

Elin Olstorpe, Flöjt

Elin är utbildad vid musikhögskolan i Göteborg. Hon har både musiker och instumentallärarutbildning. Elin har dessutom en masterutbildning i tidig musik från Conservatorium van Amsterdam. Hon frilansar som flöjtist i Sverige, Holland, Polen och Danmark. Hon är medlem i Göteborg Baroque sedan 2005 och är nybliven styrelsemedlem i föreningen svensk flöjt.

Mats Olsson, Slagverk

Mats jobbar sedan sedan 1999 i Jönköpings Sinfonietta som slagverkare och pukist. Han har på frilansbasis arbetat med flera svenska orkestrar men mest på Göteborgsoperan.Han startade sin utbildning på Sturups Folkhögskola för att sedan gå vidare till studier på Musikhögskolan i Göteborg där han läst både pedagogisk inriktning och musiker.Mats har undervisat sedan tidigt 90-tal då han var slagverkslärare på Partille Kulturskola. Nu undervisar han på SVF.

Eva-Karin Axelsson Hellander, Oboe.

Eva-Karin jobbar i SLB, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker sedan 1990. Hon är uppsväxt i Sandviken och började tidigt spela i Missionskyrkans Musikkår. Hon Har studerat vid Framnäs Folkhögskola och vid Musikhögskolan i Piteå. Eva-karin Har arbetat so träblåslärare och dirigent vid musikskolorna i Vallentuna och på Lidingö. Sedan 2008 är Eva-Karin anställd i Österledskyrkan, Gamla Uppsala Som träblåslärare och dirigent för Gamla Uppsala Symphonic Band och Österledsbrasset.

Kristina Lindby, Klarinett

Kristina utbildade sig först 2 år på Lunnevads Folkhögskola. Detta följdes av studier på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Efter examen både som musiker och instrumentallärare kombinerade hon frilanslivet som klarinettist med att undervisa på kulturskolan i Tyresö och Vallentuna. Kristina är sedan 2002 dirigent för Täby Blås och sedan 2009 flöjtist i Gävle Symfoniorkester.

Johan Henningsson, Saxofon

Johan spelar både flöjt och saxofon. Han har ena foten i den klassiska repertoaren och den andra i improvisationen. Efter examen vid musikhögskolan arbetade Johan som instrumental och ensemblelärare samt frilansande flöjtist. Sedan 2008 arbetar han på musikerlinjen på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping. Johan brinner både för pedagogiken och det egna musikutövandet.

 

SMM på Kyrkokonferensen!

IMG_1249

Bors Brassband underhåller inför Diakonias 50års jubilèum.

IMG_1248

Konferensorkestern och Bors Brass Band spelar ett knippe melodier ur Jesus Christ Superstar. Vilket Sound…

Helgen 5-7 maj deltog SMM på Equmeniakyrkans kyrkokonferens med 2 grupper. Bors Brass Band samt en Konferensorkester som bestod av musikanter från GUSB, Uppsala, AM Blås, Linköping och Ansgarskyrkans musikkår från Västerås.

Konferensorkestern spelade på torsdagens inernationella gudstjänst. Här spelades blandannat Världens ljus av Dean Goffin samt 3 rykande färska arrangemang av David Glänneskog tillsammans med kören. Eyes on tomorrow, Slutpsalmen ur den Nicaraguanska bondemässan samt Lalehs Goliat.

På fredagen deltog båda grupperna i Diakonias 50års jubilèum i Immanuelskyrkan. Även här tillsammans med Konferenskören under ledning av Carin Åkesson.

Bors Brassband gjorde en storartad insats under Sändningsgudstjänsten på lördag kvällen där man bland mycket annat spelade ett fint arrangemang med sångsolist av Jacob Törefors på psalmen, O Store Gud!

SMM tackar alla medverkande för bra insatser!

Nu siktar vi på nästa projekt!

Konsulenten

 

SMM startar nytt Blås/Brassprojekt.

Blåsmusik på kristen grund för integration

Visionsdokument inför ansökan till Allmänna Arvsfonden

cropped-header6.jpg

Sammanfattning

Alla kristna svenska blåsmusikorganisationer ansöker gemensamt hos Allmänna Arvsfonden om stöd till projektet Kristet blås för integration. Huvudsökande är SMM (Svenska Missionskyrkans Musikkårer) i samverkan med blåsmusiknätverken inom Pingstbrass, Frälsningsarmén och Evangeliska Fosterlandsstiftelsen. Vi ansöker om medel att starta ungdomsorkestrar för integration på tio platser i landet, i nära samverkan med befintliga orkestrar.

Nu söker vi kårer som vill vara med i projektet. Meddela intresse innan maj månads utgång.

Introduktion

Musik kan förena människor över barriärer som språk, kultur, hudfärg, bakgrund och social status. SMM (www.smm.nu) har tagit fasta på detta, och har nyligen börjat arbeta mer systematiskt än tidigare med uppsökande verksamhet riktad mot nya svenskar. Vår verksamhet med musik tillsammans på kristen grund utgör en närmast ideal mötesplats där människor nya i vårt land kan träffa och lära känna infödda svenskar, och därmed snabbare komma in i samhället.

Bakgrund – kristen blåsmusik i Sverige idag

I Sverige finns fem samfund som har organiserad blåsmusik; Equmeniakyrkan, Alliansmissionen, Pingströrelsen, Frälsningsarmén och EFS. SMM har under det senaste året tagit kontakter med dessa systerorganisationer och föreslagit ett närmare samarbete under arbetsnamnet Kristet Blås.

Eftersom Equmeniakyrkan och Alliansmissionen är de enda vars blåsmusikverksamhet har en formell organisation i form av SMM kommer SMM att utgöra formell sökande till Allmänna Arvsfonden, medan det praktiska arbetet utförs i nära samverkan mellan alla fem samfunden. (Endast formella organisationer kan söka, inte privatpersoner.)

Tillsammans har våra samfund närmare hundra orkestrar spridda över större delen av Sverige. Över tusen musikanter samlas varje vecka för att spela i våra orkestrar. Vidare har vi nationella sommarmusikskolor för ungdomar såväl som för vuxna, samt flera nationella ungdomsorkestrar.

Koncept – kristen blåsmusik för integration

Vi avser att starta (minst) tio nya musikskolor med integration som bärande tanke. Deltagarna i dessa musikskolor skall vara ungefär lika antal svenska och invandrade barn. Utbildningen utgörs av dels individuella lektioner, dels spel i orkester, det senare redan från allra första början. Alla skolor startas i nära samverkan med en befintlig orkester, vars medlemmar utgör faddrar för barnen. Så snart barnen lärt sig spela enkla melodier tar de plats i dessa orkestrar på enklare stämmor, och flyttar gradvis upp till mer avancerade positioner i takt med att kunnandet utvecklas. Med tiden kommer de att ta roller som faddrar för de yngre som börjar om några år.

Redan idag samverkar dessa samfund om gemensamma ungdomsläger varje sommar. För deltagarna i våra nya musikskolor kommer lägren att vara en naturlig höjdpunkt på året. Idag samlas runt 150 ungdomar på två läger veckan efter midsommar, och det finns kapacitet att öka antalet med de ungdomar som ingår i våra nya musikskolor.

Vidare har SMM tre nationella ungdomsorkestrar som samlas under vinterhalvåret, vilka deltagarna med tiden kommer att kunna ingå i. Till sist kommer Brassbandsfestivalen i Värnamo varje år med över tusen deltagare att vara ytterligare en höjdpunkt.

Fortvarighet

I och med att projektet baseras på befintliga orkestrar som drivs på ideell grund inom ramen för ett antal församlingar kommer verksamheten att leva vidare efter att stödet från Allmänna Arvsfonden upphör. Då kommer dessa musikskolor och tillhörande orkesterverksamhet att leva vidare som integrerade delar av verksamheten.

Vår värdegrund

SMMs motto är Musik och gemenskap på kristen grund. Vi är tydliga med att vi gör detta arbete utifrån vår kristna tro. Verksamheten sker i församlingens mitt, och utgör ett varmt men inte påtvingande erbjudande att upptäcka och fördjupa kristen tro. Vi välkomnar

deltagare som inte delar vår tro, så länge de accepterar att grunden för verksamheten är vår kristna tro.

Vad krävs för att ingå i projektet?

 Ett åtagande att starta eller kraftigt utvidga blåsmusikverksamhet för ungdomar (upp till    25 års ålder) med en stor andel invandrade deltagare.

 Verksamheten baseras både på individlektioner och orkesterspel.

 Den lokala kåren åtar sig att vara fadder till verksamheten, samt att integrera deltagande ungdomar i den ordinarie orkestern så snart det är möjligt.

 Verksamheten bedrivs i kyrkans lokaler.

 En utsedd kontaktperson, och gärna mer än en person som är beredd att ingå i det lokala projektet.

 Om det finns kårer i flera samfund på orten bör i normalfallet verksamheten ske i lokal samverkan.

Vad ger projektet till deltagande kårer?

 Lönemedel motsvarande 40 % av en heltid under 3 år.

 Massor med glädje.

 På sikt nya medlemmar i kårer och församling.

När sker detta?

Intresserade kårer skall anmäla sitt intresse till SMMs ordförande eller konsulent senast 31/5 2016.

Ansökan skickas in i mitten av juni. Beslut meddelas i mitten av januari 2017. Om utfallet blir positivt används våren 2017 till rekrytering av personal samt lokal marknadsföring för att hitta deltagare.

Verksamheten startar i början av höstterminen 2017.

Jan "Bumpen" Blomgren

Jan ”Bumpen” Blomgren

SMMs ordförande Jan Blomgren ordforande@smm.nu 076-7878336

Anders Lundin

                       Anders Lundin

SMMs konsulent Anders Lundin konsulent@smm.nu 073-5459812