SMM:s instrumentalistkurser online 2021.

Instrumentalistkurs för blåsare och slagverk online 2021.

Längtar du efter att spela i orkester och kanske känner du att den personliga formen är lite ringrostig? Då kan en instrumentalistkurs vara något för dig.

Kurserna genomförs som folkbildning hos Kulturens Bildningsverksamhet i samarbete med Svensk Musik med Mission

Dessa instrumentgrupper finns med på kursen: flöjt, klarinett, saxofon, oboe, fagott, valthorn, trumpet, kornett, althorn, bariton, euphonium, trombon, tuba och slagverk.

Vem vänder sig kurserna till?

Kursen vänder sig till alla er som spelar blåsinstrument och slagverk, från dig som har spelat orkester några år till erfarna musikanter med ett brett musikaliskt kunnande.

Kurstillfällen: 

Onsdagar, torsdagar och söndagar med start 14 april. Du ser i anmälningsformuläret vilken dag din instrumentgrupp genomför sina träffar.
Klockan 19.00 – 20.30 (onsdag, torsdag) 18.00-19.30 (söndag)

Kursupplägg:

Under kursen kommer du att få jobba med duktiga instruktörer som är specialiserade på just ditt instrument.

Ni kommer tillsammans att jobba med och gå igenom uppvärmning, andningsövningar, tonbildning, tekniska övningar med mera. Du kommer få hjälp att hitta ny repertoar för ditt instrument.

Du får också tips på hur du skapar en bra övningsrutin och vad som bör ingå.

Du kommer få övningar av din instruktör som du förväntas jobba med mellan träffarna.

Ta chansen att få en nystart på ditt musicerande och kom bättre förberedd till din orkester när den startar sin verksamhet igen.

Kursen är kostnadsfri .

 

När och om Coronan släpper taget om oss under sommaren har du möjlighet att fortsätta där vårens digitala studier slutade.

26 juli – 1 augusti anordnar Svensk Musik med Mission sommarmusikkurs på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping. Det kommer vara samma instruktörer som vid onlinekurserna och dessutom ges du möjlighet att spela både blåsorkester, brassband och storband.

En utvecklande vecka med bra dirigenter, professionella instruktörer samt mycket glädje och härlig gemenskap.

Du kan såklart välja att enbart gå den digitala kursen under våren.

Anmälan är öppen och sista anmälningsdag är söndag 11 april.

Välkommen!

Du anmäler dig här!    https://www.kulturens.se/instrumentalist_kursen/

För mer information kontakta Anders Lundin, musikkonsulent SMM, 0735–459812

Presentation av instruktörer, onlinekurs:

Elin Olstorpe, Flöjt

Elin Olstorpe är utbildad flöjtist och flöjtpedagog vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Hon har också en magisterexamen i tidig musik från Conservatorium van Amsterdam.

Till vardags arbetar Elin som flöjt- och orkesterpedagog på Ronneby Kulturskola och frilansar som barockflöjtist i norra Europa. Hon är medlem i den välrenommerade ensemblen Göteborg Baroque sedan starten 2005 och medverkar på ensemblens senaste cd-inspelning som fått lysande recensioner.

Malin Klingborg, Oboe

Malin började sina oboestudier på Södra Latins musikgymnasium 1996 för Ulf Bjurenhed från Sveriges Radios symfoniorkester. Sedan fortsatte hon på Musikhögskolan i Malmö och Felix Mendelsohns Hochschule für Musik und Theater i Leipzig. Hennes lärare under högskoleåren var Ole Henrik Dahl, Sven Buller, Christian Wetzel, Gundel Janemann och Henrik Wahlgren.

Efter studierna fick Malin anställning i Marinens musikår där hon arbetade under ett år. Sedan frilansade hon i framförallt Malmö och Köpenhamn innan hon blev anställd som solooboist i Wermland Operas orkester i Karlstad 2010. Efter sju år på den positionen flyttade Malin åter hem till Stockholm där hon sedan dess har haft sin utgångspunkt som frilansande oboist. Förutom att arbeta med orkestrarna i Stockholm så är Malin även solooboist i Uppsala kammarorkester och hon reser regelbundet till landets övriga orkestrar och blir även flitigt anlitad i Danmark och på Island.

Kristina Lindby, Klarinett

”Kristina Lindby kommer från Gammelgarn på östra Gotland och började spela klarinett i kommunala musikskolan när hon var tio år.

1996 flyttade hon till fastlandet för att studera musik på heltid och efter två år på Lunnevads folkhögskola fortsatte hon sina studier vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där hon tog både musiker- och instrumentallärarexamen.

Därefter kombinerade hon dirigentstudier med att frilansa som klarinettist och undervisa på kulturskola. Hon var även dirigent i 12 år för Täby Blås.

Sedan hösten 2009 är Kristina anställd i Gävle Symfoniorkester och har nu det vackra djupblå konserthuset invid Gavleån som sin arbetsplats. Hon är särskilt engagerad i alla de projekt orkestern gör för barn och ungdom, brinner för undervisning och alla former av samarbetsprojekt mellan professionella orkestrar, elever och fritidsmusiker.

Johan Henningson, Saxofon

Johan Henningsson är utbildad instrumental/ensemblepedagog vid Musikhögskolan i Göteborg. Han är lärare på Musiklinjen, Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping och undervisar i saxofon, flöjt, ensemble, improvisation, ensembleledning, musik och samhälle och leder skolans storband. Johan jobbar också som frilansmusiker f.a. i trion Henningson & Glans som gör allt från klassiska konserter till underhållning. Dessutom är han saxofonist i Tranås storband som spelat med bla. LaGaylia Fraizer, Svante Thuresson, Peter Asplund m.fl.

Johan har tidigare jobbat i kulturskolor och på estetiska program med inriktning musik.

 

Rikard Peterson, Fagott

Rikard är fagottlärare på Ekerö Kulturskola sedan 2006, och studerade innan dess vid Framnäs Folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå.
Han är inte specialiserad på någon genre, men är nyfiken på allt. De flesta förväntar sig att bara höra fagott i klassisk och tidig musik, men det finns ingen anledning till att inte en fagottist också kan spela folkmusik, blues eller jazz…”

 

Jonathan Jennesjö, Trumpet och Kornett

Jonathan Jennesjö är trumpetare och kornettist med bakgrund i Frälsningsarméns musikkår i Lidköping, där han blev undervisad av sin far.

Under gymnasietiden studerade han för Bo Nilsson och efter det på Musikhögskolan i Malmö för Gustav Melander och Håkan Hardenberger.

Idag bor Jonathan i Stockholm och är verksam som frilansmusiker. Han har spelat med orkestrar som Nordiska Kammarorkestern, Norrlandsoperan, Marinens Musikkår, Livgardets Dragonmusikkår, Malmö Symfoniorkester, Läckö operan och c / o chamber orchestra.

Sedan 2019 är Jonathan principal kornettist i Solna Brass och är verksam i en mängd olika kammarmusikkonstellationer.

 

Valthorn, Eva Störholt

Eva Störholt, Valthorn

Som 8-åring började Eva spela fiol i Gislaveds Musikskola. Några år senare flyttade hon till Fristad där blåsmusiken blomstrade och vid 12-års ålder la hon fiolen på hyllan för att i stället börja spela valthorn i en väldigt aktiv förening och musikskola. Ganska omgående kom hon med i ett antal orkestrar och ensembler, så det blev många konserter, resor och festivaler.

Efter studier på Billströmska folkhögskolan Tjörn, som då hade en nystartad blåsmusiklinje, fick Eva 1986 jobb i dåvarande Spårvägens Musikkår, som senare blev GöteborgsMusiken och Göteborg Wind Orchestra. När GWO har uppdrag inom försvaret eller spelar stående på gator och torg, är det Eva som håller i tambourmajorstaven. Eva var under ca 7 års tid även althornist i Göteborgs Brassband.

Eva har vid sidan av sin musikertjänst undervisat en hel del. Sedan i höstas har hon en timanställning på Kulturskolan Lerum.

 

Althorn, Owen Farr

Owen Farr började sin musikaliska karriär med Pontypool Brass Band vid sex års ålder. 1995 blev han British Open Junior Solo Champion, och solohornist i Tredegar Town Band vid 16 års ålder. Han studerade vid Royal Northern College of Music och gick med i Williams Fairey Band medan han fortfarande var student. Mellan 2004-2015 var han solohornist i topprankade Cory Band.

Owen är en framgångsrik solist och en uppskattad och hängiven pedagog som ständigt utforskar sätt att förbättra undervisningsmetoder för det instrument han älskar.

Han undervisar bland annat vid Royal Welsh College of Music and Drama. Han är också Besson-artist, som gärna turnerar över världen för att ökar medvetenheten om althornets kvaliteter som soloinstrument.

OBS: Althornkursen genomförs på engelska.

 

Johannes Forsberg, Euphonium

Johannes kommer från Åsenhöga där han har spelat i de olika brassbanden under ledning av sin far. Han började på kornett när han var 11 men bytte till euphonium ett par år senare. Efter sin gymnasieutbildning i Gislaved sökte han sig vidare och gick ett år på Lunnevads folkhögskola men då på trombon. Året därpå flyttade han till Bergen i Norge och gick ett år på Manger folkhögskola och deras brassbandslinje.

Under tiden i Bergen spelade Johannes soloeuphonium i Manger Musikklag och i Göta Brassband som bildades 2015.

Efter året på Manger folkhögskola sökte han sig vidare till Griegakademiet där han studerade euphonium för Grethe Tonheim. Efter tre år i Norge med stort fokus på brassband flyttade Johannes hem till Sverige och Göteborg för att studera trombon på Högskolan för Scen och Musik med Ingemar Roos som lärare.

Johannes har bl.a. jobbat med Göteborgs Symfoniker, Göteborgsoperan, Göteborg Wind Orchestra, Marinens Musikkår, Arméns Musikkår och Livgardets dragonmusikkår.

När Johannes inte håller på med musik tycker han om att kolla på all form av sport men kanske framförallt fotboll och tennis.

 

Endre Rydland Vetås, Trombon

Endre är en norsk trombonist som har jobbat i Göteborgs Symfoniker sedan 2017. Endre är uppvuxen i brassbandrörelsen i Bergensområdet och har spelat i bland andra Eikanger-Bjørsvik Musikklag.

Han har studerat vid Manger Folkehøgskule och på Norges Musikkhøgskole.

 

Jörgen Ådvall, Tuba

Jörgen är tubaist i Marinens Musikkår sedan 1994 .

Han började spela i musikskolan och blev senare musikant i Högsby Frälsningsarmémusikkår. Jörgen har varit medlem i Göteborgs Brassband under flera år och är nu medlem i Windcorp Brassband sedan starten 2005. Gjorde värnplikten som musiksoldat i Arméns Musikpluton 1991 och har efter det arbetat som musiker. Vid sidan av musikeranställningen i Försvaret har Jörgen även dirigerat olika musikkårer och är anlitad som gästinstruktör/dirigent/solist vid olika orkestrar i Sverige.

 

Tobias Jutestål, Slagverk

Tobias Jutestål är 26 år gammal och kommer från Stockholm. I sommar blir det Tobias andra år som slagverks-instruktör på sommarmusikkursen i Jönköping. Han har utbildat sig som slagverkare på musikhögskolan ”Guildhall Schools of Music and Drama” i London. För tillfället jobbar Tobias som frilansande slagverkare i Sverige.