En kort presentation av instruktörerna till “Jönköping” 1-7 aug

Du som vill utveckla dig som musikant och musiker eller bara tycker om att spela. Du har nu chansen att möta fina pedagoger och instruktörer på sommarmusikskolan i Jönköping. Nedan följer en kort presentation av dem! Ta chansen och träffa dessa fina musiker under en skön sommarvecka. Anmälan hittar du i högerspalten under “Sommarmusikskola i Jönköping”. Klicka dig fram till onlineanmälan. Välkommen!

cropped-header5.jpg

Årets Gästdirigent heter Stig Maersk och kommer från Danmark.

Stig Maersk är född i Danmark. Han var principal solokornett i det danska toppbandet Concord Brass innan han bestämde sig för att koncentrera sig på studier och trumpetspel vid Danish Royal Academy. Efter avslutad utbildning tog en professionell karriär vid då han spelade med Aarhus Symphony Orchestra och Danish Royal Guards. Han jobbade också som dirigent för Aarhus Band och Cancord Band. År 2012 flyttade han och hans fru till Yorkshire där han undervisar i brass på University of York St John. Ett år senare utsågs Stig till dirigent för National Youth Band of Denmark.

Efter flytten till Yorkshire har Stig Maersk dirigerat Hepworth Band, Pemberton Old Wigan Band, Wakefield Metropolitan Band och Yorkshire Imperial Band. Han dirigerar också flera skandinaviska band och har tävlat med såväl Göta Brass som Christianshavn Brass band. Just nu arbetar han med ett projekt med elitgruppen Danish Concert Brass, vilken består av speciellt inbjudna musiker från ledande orkestrar i Danmark. Stig utsågs i februari 2016 till dirigent för East Yorkshire Motor Services Band. Stig kommer under årets kurs också att instruera våra althornister.

Berit Palmqvist, Dirigent

Berit har studerat vid Stockholms Musikpedagogiska institut och på Kungliga Musikhögskolan med trumpet som huvudinstrument. Hon är även utbildad till brass och ensemblepedagog. Nu jobbar Berit som musikledare i Torsby Missionsförsamling. Hon är också metodiklärare och blåsorkesterdirigent på Musikhögskolan, Ingesund i Arvika.

Berit har tidigare varit anställd som musikkonsulent i Svenska Missionskyrkans Musikkårer där hon arrangerat sommarkurser, blåsarträffar, dirigent och instrumentalistkurser mm. Dessutom har hon som gäst dirigerat ett stort antal musikkårer och Brass Band runt vårt avlånga land. Hon är också initiativtagare och dirigent för SYBB, Swedish Youth Brass Band som startade 1985. Berit är ordförande i Svenska Brassbandförbundet och Styrelseledamot i European Brass Band Association.

Anders Lundin, Dirigent och Euphonium, Baritone

Anders har studerat vid musikhögskolan i Göteborg och för Steven Mead i Birmingham.1987 började han arbeta på Göteborgsmusiken som numera bytt namn till Göteborg Wind Orchestra. Anders har även varit anställd i Livgardets Dragonmusikkår under en 3års period. Nu är han tillbaka i GWO och har sedan 6 månader förmånen att jobba som musikkonsulent åt Svenska Missionskyrkans Musikkårer, SMM. Han har parallellt med sitt musicerande också dirigerat i många sammanhang.

Per Ivarsson, Trumpet och Kornett

Per är solotrumpetare i Sveriges Nationalorkester, Göteborgs symfoniorkester GSO. Han undervisar också i trumpetspel vid Musikhögskolan i Göteborg.  Han har studerat i Tyskland för Reinhold Friedrich, Edward H Tarr och Laura Vukobratovic. Per studerar också Solist diplom hos Håkan Hardenbergen sedan 2015. Han har ett förflutet som kornettist i SMM sammanhang med Malmö Brassband.

Niklas Dahlstrand, Tuba

Niklas Dahlstrand, född 1990
– är sedan 2015 fast anställd tubaist i Arméns Musikkår. Har tidigare innehaft anställningar i Blåsarsymfonikerna, Marinens Musikkår, Livgardets Dragonmusikkår samt vid Folkoperan i Stockholm. Fick sitt första professionella orkestervikariat vid 15 års ålder i Östgötamusiken, och har sedan dess spelat med bland andra Radiosymfonikerna, Kungliga Filharmonikerna och Hovkapellet.
– Blev antagen som sjuttonåring till Royal Academy of Music, och har även studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och på Musikhögskolan i Malmö.
– Han vann Yamahatävlingen 2012, och var även svensk representant och pristagare vid Nordiska Solistpriset 2006 i Oslo. Uruppförde David Riebes Tubakonsert för tuba och symfoniorkester i Kennedy Center, Washington D.C. juni 2010, med efterföljande turné på USA:s östkust.

Håkan Wikenstål, Trombone

Håkan spelar Euphonium i Solna Brass och jobbar som IT konsult.Under 2 år studerade Håkan trombone på Dalarö Folkhögskola. Därefter gick han vidare till 4 års studier i trombone vid Musikhögskolan i Malmö samt 1 år vid National Center for Orchestral studies i London. Håkan har arbetat 10 år på Stockholms Läns Blåsarsymfoniker.

Johan Innab Tiger, Valthorn

Johan kommer från Ånge och har studerat valthorn på Musikhögskolan Ingesund för Lisa Ford och på Musikhögskolan i Malmö för Henrik Halèn. Johan jobbar i Jönköpings Sinfonietta och i John Bauer Brass.

Elin Olstorpe, Flöjt

Elin är utbildad vid musikhögskolan i Göteborg. Hon har både musiker och instumentallärarutbildning. Elin har dessutom en masterutbildning i tidig musik från Conservatorium van Amsterdam. Hon frilansar som flöjtist i Sverige, Holland, Polen och Danmark. Hon är medlem i Göteborg Baroque sedan 2005 och är nybliven styrelsemedlem i föreningen svensk flöjt.

Mats Olsson, Slagverk

Mats jobbar sedan sedan 1999 i Jönköpings Sinfonietta som slagverkare och pukist. Han har på frilansbasis arbetat med flera svenska orkestrar men mest på Göteborgsoperan.Han startade sin utbildning på Sturups Folkhögskola för att sedan gå vidare till studier på Musikhögskolan i Göteborg där han läst både pedagogisk inriktning och musiker.Mats har undervisat sedan tidigt 90-tal då han var slagverkslärare på Partille Kulturskola. Nu undervisar han på SVF.

Eva-Karin Axelsson Hellander, Oboe.

Eva-Karin jobbar i SLB, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker sedan 1990. Hon är uppsväxt i Sandviken och började tidigt spela i Missionskyrkans Musikkår. Hon Har studerat vid Framnäs Folkhögskola och vid Musikhögskolan i Piteå. Eva-karin Har arbetat so träblåslärare och dirigent vid musikskolorna i Vallentuna och på Lidingö. Sedan 2008 är Eva-Karin anställd i Österledskyrkan, Gamla Uppsala Som träblåslärare och dirigent för Gamla Uppsala Symphonic Band och Österledsbrasset.

Kristina Lindby, Klarinett

Kristina utbildade sig först 2 år på Lunnevads Folkhögskola. Detta följdes av studier på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Efter examen både som musiker och instrumentallärare kombinerade hon frilanslivet som klarinettist med att undervisa på kulturskolan i Tyresö och Vallentuna. Kristina är sedan 2002 dirigent för Täby Blås och sedan 2009 flöjtist i Gävle Symfoniorkester.

Johan Henningsson, Saxofon

Johan spelar både flöjt och saxofon. Han har ena foten i den klassiska repertoaren och den andra i improvisationen. Efter examen vid musikhögskolan arbetade Johan som instrumental och ensemblelärare samt frilansande flöjtist. Sedan 2008 arbetar han på musikerlinjen på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping. Johan brinner både för pedagogiken och det egna musikutövandet.