Sommarmusikkurser

Årets sommarmusikkurser på Hjortsbergagården, Södra Vätterbygdens Folkhögskola och Ralingsås är under planering. Mer info kommer!

Sommarmusikskola på Ralingåsgården, Aneby 28 juni – 4 juli

SYMFONISK BLÅSORKESTER

Den här veckan vänder sig till dig som spelar träblåsinstrument, bleckblåsinstrument eller slagverk. Basister – elbas eller kontrabas – är också välkomna. Blåsorkesterveckan håller till på en kursgård med fantastiska möjligheter, Ralingsåsgården utanför Aneby. Där finns bra boende, rejäla utrymmen för aktiviteter och en härlig utomhusmiljö. Vi spelar i tre nivågrupperade orkestrar. Det betyder att såväl nybörjare som vana musikanter kan placeras på en stämma som ger precis rätt utmaning. Det finns instruktörer till hands för varje instrumentgrupp för att stötta och hjälpa till där det behövs.

Veckan innehåller också sång, idrott, bad, andakt och mycket annat. Vi avslutar med en stor finalkonsert där alla anhöriga är välkomna att se och höra resultatet av en veckas inspirerande och intensivt musicerande.

Lägeravgift, Medlem i SMM-musikkår/SMM-stödjare 2 650 kr. Övriga 2 950 kr. Syskonrabatt 300 kr. Första barn i familjen betalar fullt pris, medan syskonrabatt utgår för barn 2, 3, …

Pga osäkerheten kring corona-situationen väntar vi med inbetalningar till kort tid innan lägret. Mer information kommer till de som anmält sig när lägret närmar sig.

Du hittar anmälningslänk i menyraden på startsidan, “Sommarmusikkurser” eller under “Nyheter”

Sommarmusikskola på Hjortsbergagården, Alvesta 28 juni-4 juli

BRASSBAND

På Hjortsbergagården utanför Alvesta finns allt som behövs för att du ska få en toppenvecka i musikens tecken. Den här veckan vänder sig till dig som spelar bleckblåsinstrument eller slagverk. Det mesta av veckan ägnas åt orkesterspel. Deltagarna delas in i tre olika orkestrar efter förkunskaper. Bad, idrott, sång och andakt står också på programmet. På lördagskvällen bjuder vi in till konsert i Växjö Missionskyrka.

OBS! I ett brassband är de flesta stämmor skrivna i G-klav. Utrymmet för trombonister/barytonister som bara spelar i F-klav (basklav) är därför begränsat (kontakta gärna kursledningen om du undrar något).

Lägeravgift, Medlem i SMM-musikkår/SMM-stödjare 2 650 kr. Övriga 2 950 kr. Syskonrabatt 300 kr. Första barn i familjen betalar fullt pris, medan syskonrabatt utgår för barn 2, 3, …

Pga osäkerheten kring corona-situationen väntar vi med inbetalningar till kort tid innan lägret. Mer information kommer till de som anmält sig när lägret närmar sig.

Du hittar anmälningslänk i menyraden på startsidan, “Sommarmusikkurser” eller under “Nyheter”

Sommarmusikkurs på Södra Vätterbygdens Folkhögskola, Jönköping 26 juli – 1 augusti

BRASSBAND OCH

SYMFONISK BLÅSORKESTER

Det här är en sommarkurs för dig som älskar att spela brassband eller blåsorkester. Vi erbjuder dig en intensiv vecka med det bästa av musik och gemenskap. Kursen vänder sig till både amatörmusiker och musikstuderande. Orkesterspel är veckans huvudingrediens. För att få ut mesta möjliga av veckan bör du vara minst 16 år och van att spela i orkester med avancerad repertoar. Om antalet anmälda medger kommer kursen att erbjuda en blåsorkester och två brassband. Det ena brassbandet är då öppet för alla medan det andra reserveras för erfarna musikanter, som vill spela på mycket hög nivå. Ange i anmälningsformuläret vilket du är mest intresserad av. Genom en enkel uppspelning vid ankomst och i samråd med instruktörerna föreslås du en lämplig stämplacering.

Kursledare är Berit Palmquist och Mattias Hjortlinger. Professionella instruktörer finns på plats för att dela med sig av sina kunskaper på respektive instrument.

Gästdirigent 2021 är Philip Harper, dirigent för världsberömda Cory Band från Wales.

Förutom orkesterspel finns det möjlighet att ägna sig åt en annan aktivitet någon timme per dag. Välj mellan dirigering, ensemblespel, improvisationsgrupp/storband eller enskilda lektioner. Du väljer en aktivitet för hela veckan eller disponerar den tiden själv för eget övande.

Årets Instruktörer

Kristina Lindby, Klarinett

“Kristina Lindby kommer från Gammelgarn på östra Gotland och började spela klarinett i kommunala musikskolan när hon var tio år. 

1996 flyttade hon till fastlandet för att studera musik på heltid och efter två år på Lunnevads folkhögskola fortsatte hon sina studier vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där hon tog både musiker- och instrumentallärarexamen.

Därefter kombinerade hon dirigentstudier med att frilansa som klarinettist och undervisa på kulturskola. Hon var även dirigent i 12 år för Täby Blås.

Sedan hösten 2009 är Kristina anställd i Gävle Symfoniorkester och har nu det vackra djupblå konserthuset invid Gavleån som sin arbetsplats. Hon är särskilt engagerad i alla de projekt orkestern gör för barn och ungdom, brinner för undervisning och alla former av samarbetsprojekt mellan professionella orkestrar, elever och fritidsmusiker.

Johan Henningsson, Saxofon

Johan Henningsson är utbildad instrumental/ensemblepedagog vid Musikhögskolan i Göteborg. Han är lärare på Musiklinjen, Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping och undervisar i saxofon, flöjt, ensemble, improvisation, ensembleledning, musik och samhälle och leder skolans storband. Johan jobbar också som frilansmusiker f.a. i trion Henningson & Glans som gör allt från klassiska konserter till underhållning. Dessutom är han saxofonist i Tranås storband som spelat med bla. LaGaylia Fraizer, Svante Thuresson, Peter Asplund m.fl.

Johan har tidigare jobbat i kulturskolor och på estetiska program med inriktning musik.

Elin Olstorpe, Flöjt

Elin Olstorpe är utbildad flöjtist och flöjtpedagogdag vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Hon har också en magisterexamen i tidig musik från Conservatorium van Amsterdam.

Till vardags arbetar Elin som flöjt- och orkesterpedagog på Ronneby Kulturskola och frilansar som barockflöjtist i norra Europa. Hon är medlem i den välrenommerade ensemblen Göteborg Baroque sedan starten 2005 och medverkar på ensemblens senaste cd-inspelning som fått lysande recensioner.

Jonathan Jennesjö, Trumpet och Kornett

Jonathan Jennesjö är trumpetare och kornettist med bakgrund i Frälsningsarméns musikkår i Lidköping, där han blev undervisad av sin far.

Under gymnasietiden studerade han för Bo Nilsson och efter det på Musikhögskolan i Malmö för Gustav Melander och Håkan Hardenberger.

Idag bor Jonathan i Stockholm och är verksam som frilansmusiker. Han har spelat med orkestrar som Nordiska Kammarorkestern, Norrlandsoperan, Marinens Musikkår, Livgardets Dragonmusikkår, Malmö Symfoniorkester, Läckö operan och c / o chamber orchestra.

Sedan 2019 är Jonathan principalkornettist i Solna Brass och är verksam i en mängd olika kammarmusikkonstellationer.

Endre Rydland Vetås, Trombon

Endre Rydland Vetås är en norsk trombonist som har jobbat i Göteborgs Symfoniker sedan 2017.

Endre är uppvuxen i brassbandrörelsen i Bergensområdet och har spelat i bland andra Eikanger-Bjørsvik Musikklag.

Han har studerat vid Manger Folkehøgskule och på Norges Musikkhøgskole.

Johannes Forsberg, Euphonium

Johannes kommer från Åsenhöga där han har spelat i de olika brassbanden under ledning av sin far. Han började på kornett när han var 11 men bytte till eufonium ett par år senare. Efter sin gymnasieutbildning i Gislaved sökte han sig vidare och gick ett år på Lunnevads folkhögskola men då på trombon. Året därpå flyttade han till Bergen i Norge och gick ett år på Manger folkhögskola och deras brassbandslinje.

Under tiden i Bergen spelade han soloeuphonium i Manger Musikklag och soloeuphonium i Göta Brassband som bildades 2015. Efter året på Manger folkhögskola sökte han sig vidare till Griegakademiet där han studerade euphonium med Grethe Tonheim som lärare. Efter tre år i Norge med stort fokus på brassband flyttade han hem till Sverige och Göteborg för att studera trombon på Högskolan för Scen och Musik med Ingemar Roos som lärare.

Johannes har bl.a. jobbat med Göteborgs Symfoniker, Göteborgsoperan, Göteborg Wind Orchestra, Marinens Musikkår, Arméns Musikkår och Livgardets dragonmusikkår.

När Johannes inte håller på med musik tycker han om att kolla på all form av sport men kanske framförallt fotboll och tennis.

Tobias Jutestål, Slagverk

Tobias Jutestål är 26 år gammal och kommer från Stockholm. Han har utbildat sig som slagverkare på musikhögskolan ”Guildhall Schools of Music and Drama” i London. För tillfället jobbar Tobias som frilansande slagverkare i Sverige.

 

Rabatter 2021

Rabatt 2000:- för deltagare som samma år har varit ledare på SMMs Sommarmusikskola i Hjortsberga eller Ralingsås.

Rabatt 1000:- för heltidsstuderande på gymnasium, folkhögskola eller universitet/högskola.

 

Deltagaravgift SMMs Sommarmusikkurs Jönköping 2021

Enkelrum Hemgården med dusch och toa 5750

Dubbelrum Hemgården med dusch och toa 5100

Enhet Hemgården, två enkelrum som delar dusch och toa 5500

Enkelrum Furugården med toa, dusch i korridoren 5200

Dubbelrum Furugården med toa, dusch i korridoren 4650

Daggäst, ej logi och frukost men alla övriga måltider 3500

Endast kursavgift, ej mat och logi 2100

Du hittar anmälningslänk i menyraden på startsidan, “Sommarmusikkurser” eller under “Nyheter”